Jaap Zuilens: ‘Ik voel me draaierig en zie sterretjes als ik omhoog kijk of te snel opsta. Soms heb ik dan ook pijn in mijn nek. Heel vervelend, want ik merk dat ik niet meer zo snel de deur uitga: ik kan tenslotte ieder moment duizelig worden.’

Duizeligheidsklachten zijn vervelend en kunnen u beperken in uw dagelijkse leven. Sommige mensen voelen zich er onzeker door, kunnen zich minder goed concentreren of hebben hoofdpijn of nekklachten. Vaak is er voor duizeligheid geen duidelijke oorzaak. Bij een aantal vormen van duizeligheid kan de manueel therapeut u helpen.

Duizeligheid

Veel mensen voelen zich wel eens licht in hun hoofd of draaierig. Maar bij een aantal mensen komt dit zo vaak voor dat ze minder goed functioneren.

De duizelingen kunnen door stoornissen in de nek veroorzaakt worden. Zo wordt een verhoogde spierspanning of slijtage vanuit de literatuur als een mogelijke verklaring gegeven.

Er zijn verschillende vormen van duizeligheid:

 • BPPD (Benigne Paroxismale Positie duizeligheid)
  Dit wordt ook wel draaiduizeligheid genoemd. De duizeligheid ontstaat bij het bewegen van het hoofd, bijvoorbeeld bij het voorover bukken of omhoog kijken en kan een paar minuten duren. Draaiduizeligheid komt door een stoornis in het evenwichtsorgaan.
 • Cervicogene duizeligheid
  Deze vorm van duizeligheid komt door een bepaalde beweging van uw nek. U voelt zich dan licht in uw hoofd en onstabiel. U kunt ook pijn in uw nek hebben, misselijk zijn en wazig zien. De duizeligheid kan een paar minuten duren, maar soms ook uren aanhouden.
 • Neuritis vestibularis
  Bij neuritis vestibularis valt een evenwichtsorgaan uit. U voelt zich dan behoorlijk duizelig. Dit kan een paar dagen duren.
 • Ziekte van Ménière
  Deze ziekte kenmerkt zich door duizeligheid, slecht horen en oorsuizen. De duizeligheid kan een paar uur duren. Over de oorzaak is nog weinig bekend.

Feiten over duizeligheid

 • 27 van de 1000 patiënten hebben duizeligheidsklachten
 • Vrouwen bezoeken de huisarts twee keer zo vaak met duizeligheidsklachten dan mannen
 • Er is een duidelijke toename van de klacht met de leeftijd

Wat kan de manueel therapeut voor u betekenen?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat manuele therapie de duizeligheidsklachten kan verminderen. De manueel therapeut kijkt of uw bewegingsapparaat (het geheel van botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen) de duizeligheid veroorzaakt.

Een éénmalig consult bij de manueel therapeut kan u helpen om in te schatten met wat voor type klachten u te maken heeft, wat u kunt verwachten en welke adviezen specifiek voor u van toepassing zijn.

Wat kunt u zelf doen bij duizeligheid?

 • Blijf bewegen
  Het is belangrijk om te blijven bewegen. Probeer uw dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren en pas ze waar nodig aan. U kunt specifieke bewegingen beter vermijden als u er duizelig van wordt. Probeer uw (werk)houding eens zelf te beoordelen: Kan het beter? Kunt u regelmatig afwisselen van houding?
 • Denk positief
  Hoe meer u erover piekert, hoe erger het lijkt. Negatieve maar ook positieve gedachten hebben invloed op uw herstel. Hoe meer zorgen u zich maakt, hoe minder snel u herstelt. Het kan helpen om informatie over uw klachten te krijgen zodat u weet waar u aan toe bent en wat u kan verwachten.
 • Leef gezond
  Voldoende slapen, gezond en gevarieerd eten, niet of minder roken helpt bij uw herstel.
 • Blijf actief in werk en huis
  Het is goed om actief te blijven, in huis of op uw werk. Misschien dat u de eerste paar dagen uw werkzaamheden wat moet aanpassen of ze wat langzamer moet doen. Belangrijk is om actief en in beweging te blijven.
 • Mogelijk is een specifieke oefening van belang, maar dat kan uw manueel therapeut bepalen na het eerste consult.