Dhr. Bronsgeest, 70 jaar: ‘Ik heb altijd veel gesport en wandel graag met mijn twee hondjes over het strand. Sinds twee jaar doet mijn rechterlies zeer. Eerst alleen na het sporten maar nu al na een uurtje wandelen. Bewegen kost hierna veel moeite en de pijn staat me tegen. Mijn lies wordt erg stijf en mijn onderrug doet sinds kort ook meer pijn. De orthopeed zei dat ik lichte artrose (slijtage) heb en verwees me door naar de fysio-manueel therapeut. De manueel therapeut heeft mijn heup losgemaakt en ik kreeg oefeningen. Ik kan nu weer fijne strandwandelingen maken en zelfs weer fitnessen. Ik weet dat de slijtage niet weggaat maar ik kan nu weer dingen doen die ik leuk vind!’

Bij het ouder worden, raken de gewrichten ook in een minder goede staat. Bij sommige mensen ontstaat er slijtage in de gewrichten. De heup is gevoelig voor slijtage. Heupslijtage kan liespijn veroorzaken en de pijn kan uitstralen naar de rug of knie. Uit onderzoek is gebleken dat manuele therapie bij beginnende artrose goed werkt.

Wat kunt u zelf doen bij heupslijtage: 4 tips

 • Blijf bewegen
  Heupklachten kunnen uw dagelijkse activiteiten behoorlijk in de weg zitten. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. U kunt bijvoorbeeld denken aan zwemmen of fietsen. Zo houdt u uw spieren en gewrichten sterk en soepel en hebt u over het algemeen minder last van de pijn.
  Bewegen doet misschien pijn in het begin, maar houd vol en blijf rustig bewegen. Door te bewegen maakt u uw heupspieren sterker.
 • Denk positief
  Negatieve maar ook positieve gedachten hebben invloed op uw herstel. Hoe meer zorgen u zich maakt, hoe minder snel u herstelt. Denk daarom niet teveel aan uw heuppijn en vertrouw erop dat de pijn weer over gaat.
 • Leef gezond
  Voldoende slapen, gezond en gevarieerd eten, niet of minder roken helpt bij uw herstel.
 • Blijf actief in werk en huis
  Het is goed om actief te blijven, in huis of op uw werk. Misschien dat u de eerste paar dagen uw werkzaamheden wat moet aanpassen of ze wat langzamer moet doen. Belangrijk is om actief en in beweging te blijven.

Hoe gaat de manueel therapeut te werk?

De manueel therapeut gebruikt specifieke technieken om de gewrichten beter te laten functioneren en om uw houding en bewegingen te verbeteren. Bijvoorbeeld mobilisatie of manipulatie om de heup soepeler te maken. Hij neemt ook de onderrug en het bekken mee. Deze worden vaak extra gebruikt om de heup te ontlasten. De manueel therapeut geeft u ook oefeningen om de beenspieren sterker te maken.

Twee oefeningen om thuis alvast mee te beginnen

 • Ga op uw rug liggen met gebogen knieën. Breng uw billen omhoog en maak een bruggetje.
 • Squat oftewel kniebuigen: ga met de voeten op heupbreedte staan en zak door de knieën alsof u op een stoel wilt gaan zitten.Het is belangrijk dat u geen pijn voelt bij deze oefeningen.