Marielle Neuteboom, 35 jaar: ‘Plotseling kon ik me niet meer goed bewegen en deden hele gewone dingen pijn. Ik kon direct bij de manueel therapeut terecht. Die heeft mij onderzocht en kon me uitleggen dat de pijn die ik voelde afkomstig was van een rib die niet goed bewoog. Ik was direct gerust gesteld. De manueel therapeut heeft mij gemanipuleerd en de pijn was vrijwel direct verdwenen.’

Pijn in de bovenrug kan naast dat het vervelend is ook tot een angstig gevoel leiden. Deze pijn kan hoog in de rug zitten maar ook bijvoorbeeld uitstralen naar de borst of het borstbeen. In sommige gevallen straalt de pijn ook uit naar de arm. Dieper in en uitademen kan dan bijvoorbeeld flink pijn doen, dit zorgt er voor dat sommige mensen bang zijn dat er mogelijk iets ergs aan de hand is, zoals bijvoorbeeld iets met het hart.

De manueel therapeut kan u helpen om uit te zoeken of uw klachten uit de bovenrug komen.

Pijn in de bovenrug

Pijn in de bovenrug komt redelijk veel voor. De pijn kan tussen de schouderbladen zitten, maar kan ook de gehele rib volgen, zodat de pijn rondom gevoelt word. Soms hebben mensen ook pijn in de arm of hebben ze het gevoel dat hun arm heel zwaar is.

Dit soort pijn kan meerdere oorzaken hebben, de nek, de bovenrug en de schouder hebben namelijk veel invloed op elkaar en werken veel samen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de pijn die u voelt in de bovenrug afkomstig is uit de nek, dit noemen we dan uitstralende pijn vanuit de nek. De behandeling zal dan uiteraard gericht zijn op uw nek.

Maar bij de grootste groep mensen (>45%)  is de pijn afkomstig van één van de wervels van de bovenrug, of bijvoorbeeld de verbinding van deze wervel met de rib. Dit gebeurt bijvoorbeeld als deze gewrichten minder goed kunnen bewegen dan dat de bedoeling is. Meestal heeft u dan moeite met diep in en uitademen, maar wordt de pijn bijvoorbeeld ook heviger door hoesten en niezen, lang staan en draaien en strekken in de bovenrug. Ook kan het zo zijn dat de spieren tussen de ribben bijvoorbeeld verhard zijn of dat de spieren niet optimaal samenwerken bij het in beweging zetten van de gewrichten.

Manuele therapie kan helpen bij dit soort klachten. Er is bewijs dat een manipulatie verlichting kan brengen of kan zorgen dat de pijn in de bovenrug verdwijnt. Bij mensen met klachten vanuit de schouder, maar ook bij mensen met nekklachten kan een manipulatie van de bovenrug helpen om deze klachten te verminderen.

Het maken van een röntgenfoto voegt in principe niets toe aan uw herstel of om een verklaring te vinden voor uw pijn. De pijnklachten zijn niet aanwezig omdat er iets kapot is in de bovenrug, maar zijn aanwezig doordat er iets niet optimaal functioneert in de bovenrug.

Feiten over pijn in de bovenrug

  • Zo’n 5% van de mensen die worden verwezen heeft pijn in de bovenrug
  • Van alle mensen met rugklachten heeft ongeveer 5-16% pijn in de bovenrug
  • Manuele therapie is effectief bij pijn in de bovenrug

Wat kunt u zelf doen bij pijn in de bovenrug?

  • Blijf bewegen
    Het is belangrijk om te blijven bewegen. Probeer uw dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren en pas ze waar nodig aan. Als specifieke bewegen uw klachten verergeren kunt u deze beter vermijden. Probeer uw bewegingen daarnaast af te wisselen. Let er op dat u uw adem niet vast zet. Uiteraard kunt u voor advies op maat het beste een deskundige raadplegen.
  • Denk positief
    Het is niet vreemd dat u zorgen heeft over uw klachten. Indien u veel piekert of zich ongerust maakt over uw klacht neemt de kans echter af dat u hersteld. Het kan helpen om informatie over uw klachten te krijgen zodat u weet waar u aan toe bent en wat u kan verwachten.
  • Een éénmalig consult bij de manueel therapeut kan u helpen om in te schatten met wat voor type klachten u te maken heeft en bij dit type pijnklachten bent u vaak snel hersteld als u behandeld wordt.