Suze Jaspers, 29 jaar: ‘Wat baalde ik ervan dat ik door die pijn in mijn rug niet met mijn hardloopclubje mee kon doen. Zat ik op zondagochtend te mokken op de bank! Na de eerste behandeling kon ik meteen veel beter bewegen en had ik veel minder pijn. Met de oefeningen die ik thuis doe, blijft mijn rug soepel.’

Pijn in de onderrug komt veel voor. Vaak betekent dit niet dat de rug kapot of beschadigd is. Mensen met lage rugpijn hebben pijn of pijnscheuten in de onderrug. Dat gaat dan om het gebied tussen het stuitje en zo’n vijftien centimeter daarboven. De pijn kan links, rechts, in het midden of aan allebei de kanten zitten. De pijn straalt soms ook uit naar bijvoorbeeld de bil of het bovenbeen. Ook kan er sprake zijn van een slapend of tintelend gevoel. Sommige mensen hebben voortdurend pijn, anderen af en toe.

Mensen met rugpijn hebben soms ook andere klachten. Ze slapen slechter, piekeren of zijn gespannen. Hoe u zich voelt, heeft invloed op de rugpijn én op het herstel. Zo kan spanning of stress de rugpijn verergeren en kan positief denken juist het herstel helpen.

6 feiten over lage rugpijn

 • Meer dan 90% van de mensen met rugpijn kan blijven werken
 • Tussen de 50 en 90% van de volwassenen heeft weleens rugpijn
 • Jaarlijks heeft ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking last van de onderrug
 • Lage rugpijn verdwijnt bij 75% tot 90% van de mensen spontaan binnen 4 tot 6 weken
 • Mensen die snel naar een manueel therapeut gaan, hebben minder lang en minder erge klachten.
 • Rugpijn betekent vaak niet dat de rug beschadigd is, wel dat uw rug gevoelig is. Bij maar 1 tot 2% van de gevallen komt de pijn door een aantoonbare afwijking zoals een botbreuk of reuma

Lage rugpijn gaat vaak vanzelf over
Hoewel lage rugpijn vervelend en hinderlijk kan zijn, is er bij negen van de tien mensen geen oorzaak te vinden en gaat de pijn vanzelf over. De klachten verdwijnen dan binnen enkele weken. Mensen die snel naar een manueel therapeut gaan, hebben minder lang en minder erge klachten.

Wat kunt u zelf doen bij lage rugpijn? 4 tips
Door gezond te leven, te blijven bewegen en positief in het leven te staan, herstelt u sneller.

 • Blijf bewegen
  Rugklachten kunnen uw dagelijkse activiteiten behoorlijk in de weg zitten. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. Zo houdt u uw spieren en gewrichten sterk en soepel. Gaan liggen op de bank of in bed is niet nodig, integendeel: door veel te liggen kan de rugpijn erger worden. Door te bewegen maakt u uw rug sterker. Beweeg elke dag een beetje langer. De pijn verdwijnt dan geleidelijk.
 • Denk positief
  Meestal is er geen sprake van schade en is er niets kapot in de rug. De prognose bij lage rugpijn is goed. Hoe meer u piekert over uw rugpijn, hoe erger het lijkt. Negatieve maar ook positieve gedachten hebben invloed op uw herstel. Hoe meer zorgen u zich maakt, hoe minder snel u herstelt. Denk daarom niet teveel aan uw rugpijn en vertrouw erop dat de rugpijn weer over gaat.
 • Leef gezond
  Voldoende slapen, gezond en gevarieerd eten, niet of minder roken helpt bij uw herstel.
 • Blijf actief in werk en huis
  Het is goed om actief te blijven, in huis of op uw werk. Misschien dat u de eerste paar dagen uw werkzaamheden wat moet aanpassen of ze wat langzamer moet doen. Belangrijk is om actief en in beweging te blijven.

Wist u dat u ook voor een eenmalig consult bij de manueel therapeut kunt aankloppen? Dit kan u helpen inschatten met wat voor type rugklachten u te maken heeft, wat u kunt verwachten en welke adviezen u kunnen helpen.