Rik Slots, 45 jaar: ‘Voor mijn werk zit ik veel in de auto. Bij het omdoen van de gordel krijg ik vaak een pijnscheut in mijn nek. Heel vervelend en de pijn blijft de hele dag zeuren. De manueel therapeut heeft mij in totaal vier keer behandeld, met mij getraind en mij oefeningen gegeven die ik ook onderweg kan doen.’

Pijn in de nek komt veel voor. Mensen met nekpijn hebben pijn of pijnscheuten in de nek. De pijn zit dan ergens tussen de schouderbladen en het hoofd. De pijn kan links, rechts, in het midden of aan allebei de kanten zitten. Soms straalt de pijn uit naar het hoofd of arm(en). Ook kan er sprake zijn van een slapend of tintelend gevoel in de arm. Sommige mensen hebben voortdurend pijn, anderen af en toe.

6 Feiten over nekpijn

 • Nekpijn staat in Nederland in de top 3 van klachten
 • Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft weleens nekpijn
 • Geschat wordt dat 3 op de 10 mensen langere tijd last heeft van hun nek
 • Veel nekklachten verdwijnen vanzelf binnen een paar weken
 • Nekpijn betekent meestal niet dat uw nek beschadigd is, wel dat uw nek gevoelig is
 • Omdat er vaak geen schade aan de nek is, heeft het meestal geen zin om een foto of scan te laten maken

Nekpijn gaat vaak vanzelf over
Hoewel nekpijn vervelend en hinderlijk kan zijn, is er bij de meeste mensen geen medische oorzaak te vinden (er is geen schade in de nek) en gaat de pijn vanzelf over. Gaat de nekpijn niet weg of wordt de pijn erger, neem dan contact op met een manueel therapeut.

Onze therapeuten: informatie over de manuele therapeuten op jullie website. Wat is hun expertise, ervaring/deskundigheid, kwaliteit? Hoe werken ze en waar kun

Wat kunt u zelf doen bij nekpijn? 4 tips

U hebt zelf ook invloed op uw herstel. Door gezond te leven, te blijven bewegen en positief in het leven staan, herstelt u sneller.

 • Blijf bewegen
  Nekklachten kunnen uw dagelijkse activiteiten behoorlijk in de weg zitten. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. U kunt bijvoorbeeld denken aan zwemmen, fietsen of wandelen. Zo houdt u uw spieren en gewrichten sterk en soepel en hebt u over het algemeen minder last van de pijn.
  Bewegen doet in het begin misschien pijn, maar houd vol en blijf rustig bewegen. Door te bewegen maakt u uw nek sterker. Beweeg elke dag een beetje langer. De pijn verdwijnt dan geleidelijk. Uitstralende pijn/trekkend gevoel/tintelingen richting een of beide armen dient ten alle tijden vermeden te worden!
 • Denk positief
  In de meest gevallen is er geen sprake van schade en is er niets kapot in de nek. De prognose bij nekpijn is goed. Hoe meer u piekert over uw nekpijn, hoe erger het lijkt. Negatieve maar ook positieve gedachten hebben invloed op uw herstel. Hoe meer zorgen u zich maakt, hoe minder snel u herstelt. Denk daarom niet teveel aan uw nekpijn en vertrouw erop dat de pijn weer over gaat.
 • Leef gezond
  Voldoende slapen, gezond en gevarieerd eten, niet of minder roken helpt bij uw herstel.
 • Blijf actief in werk en huis
  Het is goed om actief te blijven, in huis of op uw werk. Misschien dat u de eerste paar dagen uw werkzaamheden wat moet aanpassen of ze wat langzamer moet doen. Belangrijk is om actief en in beweging te blijven. Ook hier geldt dat uitstralende (pijn)klachten vermeden dienen te worden.